Koroški dom starostnikov, Slovenj Gradec.

na dan

To so pionirji!

Projekt OSEBNO JE POSEBNO se je začel tukaj.

Moj dedi, Viktor Fakin, je eden izmed stanovalcev tega doma, in ko se je selil v dom starostnikov je poleg oblačil  s sabo vzel natanko pet predmetov: plišastega medvedka, pozlačeno uro, radio, budilko in paket robčkov iz blaga. Ostalo je pustil za sabo, v svojem stanovanju, ki je bil njegov dom, vse do selitve v dom.

Ta izkušnja me je napeljala v razmislek in spraševanje,  katere predmete imajo drugi stanovalci v svojih sobah? In kakšne zgodbe se “skrivajo” v njih? Mag. Marjana Kamnik, vodja poslovne enote Slovenj Gradec, je sprejela mojo ponudbo delavnic in raziskovanje predmetov se je v sodelovanju z Jano Zamernik, vodjo gospodinj in delovne terapije, pričelo v avgustu 2018. Pot je bila dolga, kajti deljenje osebnih zgodb terja čas, spoštovanje in zaupanje.

Hvala vsem stanovalcem, ki so z mano in z vami delili zgodbe. Veliko jih je še, ki čakajo na svoj trenutek in mesto na tej spletni strani.

KONČNI REZULTAT.
Ob svetovnem dnevu lutk smo v marcu 2019 na odru v slovenjgraški enoti Koroškega doma starostnikov   predstavili osebne predmete stanovalcev, ki so oživeli skozi pripovedovanje. Prisluhnili smo ugledališčenim zgodbam, ki se skrivajo v zeleni vazi, okrasnemu krožniku, Marijinem kipcu, puloverju, mozaikih in plišastemu medvedku.

OSEBNO JE POSEBNO.
Reportaža dogodka, Zlatka Strgar za Večer Koroška.
Foto: Nika Hölcl Praper.