Dva mozaika in štiri spalnice.

na dan

TEHNIČNI PODATKI PREDMETA.
Ime: Mozaik gora Fudži. Mozaik Gejša.
Opis: Mozaik iz različnih barvnih kamenčkov.
Velikost: Širina 18,5 cm, višina 46,5 cm.
Starost: 50 let.
Material: Lesen okvir na leseni podlagi in barvni kamenčki.
Prostor: Ob vzglavju postelje.
Aktivnosti: Največja aktivnost je bila njuna izdelava.
pOsebnost: “Vedno sta visela ob vzglavju postelje v štirih različnih spalnicah. “


Peter Črtomir Gorjanc (rojen 1938, Slovenija) je po poklicu univerzitetni gradbeni inženir. Poročen, vdovec. Skupaj z ženo sta vzgojila tri otroke, dve hčerki in sina. Vsi so odšli v druge kraje po Sloveniji, ker na Ravnah na Koroškem ni bilo primerne službe. V domu Slovenj Gradec živi 2 leti.

No, ta mozaik je star, skoraj že ene 50 let, a ne. To se pravi, da ima že kar častitljivo starost. In stanoval sem v hiši Javornik  7, na Ravnah  na Koroškem. In to hišo sem jaz stalno dograjeval. Zaradi tega sta se tudi ti dve podobici selilei z menoj, iz prostora v prostor.

Nekoč smo šli na izlet v Italijo, v San Marino. To je mala državica v severni Italiji. Tam sem zagledal lepe podobice. Vprašal sem, če bi lahko to kupil. So rekli, da te ne, da pa lahko kupim tako, ki jo lahko sam sestavim. No in jaz sem kupil te podloge, kot se temu reče, in podloge so sestavljene, iz okvirja, prazne, a ne. Potem so bili kamenčki različnih barv, neko lepilo, nek lak še potem. Potem pa neka podoba na posebnem papirju. No, iz tega posebnega papirja pa je bilo potrebno prenest na te okvirje, a ne. Potem se je začelo, bile so tudi označene barve, številke kamenčkov. In potem sem pač te kamenčke, enega po enega zagrabil s pinceto, namočil v lepilo in ga prilepil. To sem delal približno dva meseca. In res, kot sem že uvodoma povedal, mi ta predmet zdaj krasi moje vzglavje tu v domu, a ne. Res je eden najljubših spominov na prejšnje čase.

Foto: Nika Hölcl Praper.