Pulover.

na dan

TEHNIČNI PODATKI PREDMETA.
Ime: Pulover.
Opis: Roza pulover, kratki rokavi, vezen vzorec v obliki rož.
Velikost: Višina 52,5 cm.
Starost: Okrog 40 let.
Material: Volna, super material – pulover se ni raztegnil, niti skrčil.
Prostor: V predalu med ostalimi oblekami.
Aktivnosti: Samo ob posebnih priložnostih.
pOsebnost: Kadar ta pulover oblečem, je, kot da bi me mama objela.”


Matilda Doler (rojena 1932, Slovenija) se je rodila v Otiškem vrhu, Dravograd. Poročila se je in živela  v Trbonjah. Nato so v Dravogradu kupili hišo. Z možem sta vzgojila hčerko in sina. 35 let je delala  v domu starostnikov Črneče kot kuharica. V domu Slovenj Gradec živi 4 leta.

Mama je denar dobila, ko je njen sin v vojski padel. Tisti denar je razdelila med otroke za rojstne dneve. Zato pa mi je drag spomin na oba, na brata in na mamo. Brat je v vojski padel in ga ni bilo več domov.

Ko je bla tako bolana, da je skoraj umrla in več ni  zmogla vstati iz postelje, mi je dala denar. Rekla je: “Kupi si nekaj, karkoli potrebuješ, si kupi.” Jaz sm pa vidla ta pulover in sem ga kupila. Pulover mi je dragocen…dragocen. Zadnje, kar mi je mama dala.

Nosim ga pa bolj poredko, za boljše čase, za bolj lepše in mi je drag, drag spomin. Zdaj, ko mame ni. Bila je kmečka gospodinja, zelo rada nas je mela in skrbela je za nas po vseh močeh, kolikor je lahko in če je lahko kdaj komu kaj kupila, je to storila.

Foto: Tea Kovše.