Prvo berilo.

na dan

TEHNIČNI PODATKI PREDMETA.
Ime: Prvo berilo.
Opis: Zelena knjigica, črno-beli tisk.
Velikost: Višina: 23,7, Širina: 10,7, 93 strani.
Starost: 52 let.
Material: Papir.
Prostor: Shranjenega imam v predalu v službi (Knjižnica šolskega centra Slovenj Gradec).
Aktivnosti: Branje.
pOsebnost: »Vezava s sponkami, ki v tem času niso zarjavele.«


Zuhra Horvat (rojena 1964, Jugoslavija) univ. dipl. nov. in bibliot., knjižničarka. Naprej me ženejo nove ideje, nova poznanstva.

Moj stric, Viktor Strgar, je bil kinooperater v Črni na Koroškem. Moja mama je skozi kukalo v njegovi sobi, kot srednješolka, videla skoraj vse filme. Med drugim tudi ruski film Tahir in Zuhra (do danes sem mislila, da je Indijski, na Youtubu pa celo piše, da je Uzbekistanski, oz.: A 15th-century Uzbek ‘Romeo and Juliet’, this film, by Nabi Ganiev, quickly became one of the canons of Soviet cinema. ). V glavnem, moji mami je ime Zuhra bilo tako všeč, da se je odločila, da če bo imela hčerko, ji bo dala ime Zuhra. Kasneje je spoznala mojega očeta (v Ljubljani) in kmalu sta dobila mene. Mama mi je izbrala ime, arabci pa so me klicala Zahra, kar pa ima 5 pomenov: vrtnica, cvetača, Venera, cigaretni ogorek in igralna kocka … Evo, zdaj veš.

Berilo sem dobila, ko sem s petimi leti prestopila prag zasebne šole v Amanu, Jordaniji. Spominja me na življenje v Jordaniji, na popolnoma drug sistem šolanja, na vojno, selitve, ponesrečene poskuse iskanja sreče ter na mojo otroštvo.