Medvedek Tesi.

na dan

TEHNIČNI PODATKI PREDMETA.
Ime: Tesi (po Zlatki Strgar).
Opis: Medvedek iz volne.
Velikost: 53cm.
Starost: 22 let.
Material: Volna, pena, gumbi.
Prostor: Večinoma sedi na sedežni garnituri.
Aktivnosti: Nihče se ne igra več z njim.
pOsebnost: Opomin, da so naše realnosti oziroma dojemanje sveta zelo različne.


Tea Kovše (rojena 1988, Slovenija) še vedno ne loči leve od desne,  kljub temu,  da lahko piše koncepte in vodi skupino ljudi do cilja.

Z mano je, odkar mi ga je sešila babica, Barbara Fakin, da sem se lahko igrala z njim, kadar sem bila pri starih starših v Velenju. Takrat sem bila stara 5 let. Zdaj me predvsem spominja na dedija, na najino prijateljstvo in sobivanje v Velenju pred 4 leti. Dedi ima diagnozo paranoje. V želji, da bi mu pomagala, sem pričela dramaturško razčlenjevati njegove blodnje, halucinacije in strah pred tem, da ga bo nekdo zastrupil. Ampak tukaj ni bilo nobene logike. Na koncu mi je ostalo le spoštovanje do njegovega dojemanja realnosti in moja prisotnost, kadar je bilo hudo ali lepo. Nobene velike umetnosti ali teorije. Nič se ne da analizirati ali razumeti. Lahko mu le verjamem, hkrati ne podpihujem njegovega strahu, ga pomirim in sem tukaj z njim.  Če določenega sveta ne morem doumeti, še ne pomeni, da ta ne obstaja.

PREDRUGAČENJE.

Kakor najin odnos z dedijem, je svojo preobrazbo doživel tudi medvedek Tesi, ki je začel razpadati. Pena je skorajda izginila v prahu in v konstrukciji telesa so bile luknje  vidne. Ampak tukaj je – zašit, prenovljen in popravljen – in bo zaradi Zlatke Strgar, ona mu je dala ime Tesi, ki ga je sestavila iz mojega imena in osebnega zaimka – Tein si Tesi  –  z mano še nadaljnjih 22 let, ali pa celo več. 

Foto: Zlatka Strgar.